غلامرضا زوزنی- همزمان با ١٢ آذرماه، روز جهانی معلولان، نکوداشت استاد شهیر موسیقی سنتی، کیوان ساکت، بهعنوان سفیر فرهنگی مرکز خیریه توانبخشی «فتحالمبین مشهد(همدم)» برگزار شد. این مراسم به پاس خدمات این هنرمند مشهدی برای مرکز نگهداری دختران معلول از طرف مؤسسه «همدم» برگزار شد. در این نکوداشت افزونبر علاقهمندان به موسیقی، نیکوکاران و شماری از هنرمندان ملی و مسئولان استانی و شهری نیز حضور داشتند. سیدجواد حسینی (معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان رضوی)، سیدسعید سرابی (مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان)، حمیدرضا پوریوسف (مدیرکل بهزیستی استان)، محمدرضا حیدری (رئیس شورای اسلامی مشهد مقدس)، احسان اصولی (رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر)، مجید خرمی (مدیرعامل مؤسسه فرهنگی شهرآرا)، عثمان محمدپرست، فرهاد فخرالدینی، نادر مشایخی، ناصر جمشیدی، محمد دلنوازی، اسرافیل شیرچی، رسول مرادی و ... ازجمله مسئولان و هنرمندانی بودند که در این برنامه حضور داشتند.کیوان ساکت در سال ۱۳۴۰ در خانوادهای فرهنگی در مشهد متولد شد و از همان کودکی با حمایت خانوادهاش به موسیقی و نقاشی پرداخت. او در سال ۱۳۷۵ گروه موسیقی «وزیری» را تأسیس کرد و از آن زمان تاکنون آثار بسیاری را با این گروه در نقاط مختلف ایران و جهان اجرا کرده است. امروزه مدرسان تار و سهتار در بیشتر شهرهای ایران، کتابهای ردیف موسیقیای را که ساکت تألیف کرده، تدریس میکنند.
گوش شنوای روایتهای ناگفته
در آغاز این مراسم جعفر شیرازینیا، مدیر مؤسسه «همدم» در سخنانی به قدرت هنر در پیشبرد کارهای خیریه و عامالمنفعه اشاره کرد و گفت: هنر، مرزناپذیر است و زبان مشترک میان همه آدمهاست و هرجا که پای هنر به میان آید مشکلها برطرف میشود.
او همچنین از همدلی کیوان ساکت با مؤسسه «همدم» گفت و افزود: این هنرمند بزرگ کشورمان یکی از نیکوکارانی است که روایت ناگفته و قصه ناشنیده ۴٠٠ دختر بیسرپرست معلول این مؤسسه را شنیده و همواره کنار آنها بوده است.در ادامه سرابی، مدیرکل ارشاد خراسان رضوی، بااشارهبه اینکه تجلیل از هنرمند، نیاز هنردوست است نه هنرمندان، تأکید کرد: هرچند با زبان الکن اما میخواهیم بگوییم که ما پاس هنر و هنرمند را میدانیم و خراسان بزرگ قدر فرزند خود را که فخر موسیقی ایران است همواره میداند.
انسانیت میدرخشد
پوریوسف، مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی، که بهنوعی خود میزبان این مراسم بود، هم یکی از سخنرانانی بود که زبان به تجلیل از هنر و هنرمند گشود. او گفت: شهری که دوستدار معلول نیست، دوستدار انسانیت هم نیست.محمد سریر، دوست و همکار کیوان ساکت و رئیس هیئتمدیره خانه موسیقی ایران، نیز در سخنان خود بااشارهبه توانمندیهای ویژه ساکت ابراز کرد: کیوان، ادراک و فهمی را که یک موسیقیدان به ذات باید داشته باشد، داراست و همین معرفت او که دست در کار خیر دارد در کارش هم متبلور شده است.او با بیان اینکه نوازندگی کیوان در ردیف دستگاهی بینظیر است، ادامه داد: تکنیک نوازندگی او در حوزه کاری خودش در تاریخ موسیقی مانند ندارد و باید گفت او دردانه موسیقی سنتی است.
تجلیل از هنر، تجلیل از معارف و اخلاق نیکوست
عثمان محمدپرست، پیشکسوت موسیقی مقامی، هم که علیرغم بیماریاش خود را به این مراسم رسانده بود، در سخنانی گفت: مردم ایران مردم قدرشناسی هستند و در هیچ کجای دنیا این قدرشناسی و عزتی که امشب برای بزرگداشت یک هنرمند رخ داده است، اتفاق نمیافتد.غلامحسین امیرخانی، استاد خوشنویسی، هم که بهخاطر کسالت نتوانسته بود خود را به این مراسم برساند، با تماس ویدئویی از خدمات و جایگاه کیوان ساکت تجلیل کرد. امیرخانی بااشارهبه نقش خراسان بزرگ در فرهنگ اظهار کرد: همواره خطه خورشید در تولید یک فرهنگ و بارورشدن و جهانیشدن آن تأثیر داشته است. تجلیل از این هنرمند خراسانی، تجلیل از معارف و اخلاق نیکوست.
راه درست همین است
فرهاد فخرالدینی، موسیقیدان و رهبر ارکستر هم در سخنان خود با بیان اینکه کسی که ارزشهای هنر را نشناسد، دشمن هنر است، گفت: به مسئولان مؤسسه «همدم» تبریک میگویم و باید بگویم راهی که انتخاب کردهاند ، درست است و هنر میتواند آنها را به همه اهدافشان در یاریرساندن به دختران معصوم این مؤسسه برساند.
به معلولان توجه شده است
حسینی، معاون استاندار خراسان رضوی، که به نمایندگی از استاندار در این مراسم حضور داشت، بیان کرد: در بزرگی استاد ساکت گفتن همین نکته بس است که بزرگان هنر و ادب این کشور برای نکوداشت او به اینجا آمدهاند.
او همچنین بااشارهبه خدماتی که در شهر به معلولان ارائه شده است، گفت: در مشهد مقدس درمقایسه با سال گذشته، ١٠ درصد مناسبسازی معابر و خیابانها و ٣٠ درصد ساختوسازهای ساختمانی افزایش داشته است و باید بگویم، در سال ٩۶ رسیدگی به دانشآموزان با شرایط ویژه نیز ۵ برابر شده است.
حیدری، رئیس شورای شهر مشهد، هم که به بهانه خرید تابلوی خوشنویسی که در این نکوداشت بهنفع کودکان «همدم» به حراج گذاشته شده بود، صحبت کرد، گفت: دوست داشتیم این نکوداشت از فرزند برومند مشهد در جمع گستردهتری برگزار میشد و بهزودی این کار را خواهیم کرد. او همچنین تابلوی خریداریشده توسط شورای شهر را دوباره به «همدم» هدیه داد تا در بازارچه خیریهای که در حاشیه این مراسم برپا بود به فروش برسانند.
فروش هدایا بهنفع همدم
در این مراسم از کتاب «گزیده ردیفهای کاربردی موسیقی ملی ایران»، نوشته کیوان ساکت، رونمایی شد و دهها نسخه از آن بهنفع کودکان «همدم» به فروش رسید. همچنین افراد و مؤسسات و مراکز آموزشی هدایایی برای استاد ساکت آورده بودند که بعضی از آنها توسط او به نفع «همدم» فروخته شد. این مراسم با نوازندگی کیوان ساکت
پایان یافت.